Ortalama olarak 4 yıllık büyük emeklerin ve hayallerin ardından mezun olan kişiler için hayat beklenenden çok daha zor olabiliyor. İş hayatına atılabilmek, iş yerinde tutunabilmek, sorunlarla baş edebilmek neredeyse hiçbir bölümde öğretilmiyor. İşin teori ve pratik kısmı arasında ciddi farklar yaratan birçok meslek alanında, yeni mezun kişilerin işe alınmaması problemi çok sık rastlanan ve yeni mezunları kısır döngüye sürükleyen bir durum yaratıyor.
Üniversitede sürecinin en azından son bir yılı içerisinde belli adımlar atılmadığı takdirde, yeni mezun ve işsiz olmak kaçınılmaz bir son. Dolayısıyla okul bitmeden belli bağlantıları kullanarak iş hayatına giriş yapılacak kapıları zorlamak mümkündür.
Yeni Mezunların İş Ararken Dikkat Etmesi Gereken Unsurlar
Günümüzde birçok bölüm mesleğin nasıl icra edileceği mezun olunmadan anlaşılsın diye staj uygulamasına tabii tutar. Stajlar bölüme göre farklı sektörler ve pozisyonlarda gerçekleşebilir. Staj dönemindeki başarıdan ötürü bazı işletmeler stajyerlerine mezuniyet sonrası iş teklif edebiliyor ya da ciddi bir referans oluşturabiliyor.
Mühendislik, öğretmenlik gibi çok geniş bir yelpaze taşıyan alanlarda stajyer olarak çalışıyor olmak işi tecrübe etmeyi kolaylaştırır. Ayrıca bazı işletmeler kendi iş prensipleri, kalite standartları ve misyonları yeterince iyi anlaşılabilsin diye yeni mezun eleman arayışında bulunabiliyorlar. Böylece tanışılan ilk sektörde, kendi alanında uzmanlaşma söz konusu olabilir. Bu tarz iş arayışı içerisinde olanların mezuniyet öncesi iş ilanlarını araştırması fayda sağlar.