Vitaminler En Çok Hangi Besinlerde Yer Alır?

Vitaminlerin vücudumuz için yeri son derece önemlidir. Herhangi birinin eksikliğinde vücudumuzda farklı sorunlar meydana gelebilir. Yani bir vitaminin eksikliğinde, vücut ona göre tepkiler verir. Vücudumuzda vitamin eksikliğinden kaynaklı sorunlar oluşmasını engellemek için de, her vitaminden dengeli bir şekilde tüketmemiz lazım. Peki vücudumuz için gerekli vitaminler hangileri? Ve bu vitaminler hangi besinlerde mevcut?

vitaminler

vitaminler

Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur?

Bilindiği üzere vitaminler; yağda eriyen vitaminler ve suda eriyen vitaminler olarak ikiye ayrılıyor. Yağda eriyenler A, D, E ve K vitaminleriyken; suda eriyenler B ve C vitaminleridir.

  • A Vitamini

Marul, kereviz, havuç, maydanoz, ıspanak gibi sebzelerde ve kayısı, erik gibi meyvelerde bulunur. Görme yeteneğinin ve kemik ve dişlerin gelişimi için önemli bir vitamindir. Hastalıklara karşı yani enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır.

  • D Vitamini

Balık, tereyağı, yumurta, et, karaciğer ve sebzelerde bulunan D vitaminin emilmesi için güneş ışığına ihtiyaç vardır. Vücudunuz güneş görmezse eğer, bu besinleri tüketseniz dahi faydasını göremezsiniz. Ve oldukça da önemlidir. Kalsiyumun kemiklerde etkili olabilmesini bu vitamin sağlar.

c vitamini

c vitamini

  • E Vitamini

Ceviz, marul, maydanoz, kereviz, arı sütü, mısır, yulaf ve buğdayda bol miktarda vardır. Hücrelerin yenilenmesini sağlayan E vitamini, Alzheimer hastalığını da dengeye alır.

  • K Vitamini

Ispanak, peynir, süt, yumurta, pirinç, muz, şeftali ve adaçayında bulunur. Kan pıhtılaşmasında rol alır.

  • B12 Vitamini

B vitaminlerinin içinde en çok bilinen ve rahatsızlığı en çok zarar veren B12 vitaminidir. Süt, karaciğer, tavuk, yürek, böbrek gibi besinlerde yer alır. Eksikliğinde depresyon, el ve ayaklarda uyuşma gibi sinirsel sorunlar ortaya çıkabilir.

  • C Vitamini

Yeşil biber, maydanoz, bezelye, siyah üzüm, kavun, çilekte bol miktarda bulunur. C vitamini vücuttaki savunma sistemi işleyişinde etkilidir.

  • Yorum Ekle