Tarihteki Salgın Hastalıkları Nelerdir?

Üzerinde yaşadığımız mavi gezegenimizin her karışını, binlerce türü olan diğer canlılarla paylaşıyoruz. Bunların arasında hayvanlar ve bitkiler olduğu gibi gözle görülemeyecek kadar küçük olan bakteriler, virüsler ve mikroplar da var. Bir çoğunun, biz canlıların yaşamı için faydalı olduğu gibi aralarında zamanla sonumuzu getirebilecekler de yok değil.

Gündelik yaşamımızda bile vücudunuzun, ellerinizin üzerinde ve ağzınızın içerisinde binlerce iyi ve kötü huylu mikroplar ve bakteriler var. Örneğin ölümcül bir virüs olarak bilinen uçuk virüsünü taşıma ihtimaliniz bir hayli yüksek. Her ne kadar zararsız gibi gözükse de, bağışıklığınızda ciddi bir düşüş yaşandığında uçuk virüsü ortaya çıkarak sizi ölüme kadar sürükleyecek bir süreci başlatmış olur.

tarihteki salgın hastalıklar nelerdir

Bağışıklık sistemimiz ve her geçen gün gelişen sağlık teknolojileri çoğunlukla bizi kötü huylu mikroplar, bakteriler ve virüslerden koruyor olsa da bazıları bizden daha güçlü ve türünü devam ettirmede ısrarlı olabiliyor. Elbette hem insanoğlunun hem de diğer canlıların, bu kötü huylu mikroskobik canlıları karşı olan hayatta kalma çabası küçümsenemez. Her ne kadar büyük kayıplar verilmiş olsa da hem insanoğlunun her geçen gün geliştirdiği imkanlar ve doğa ananın azmi sayesinde salgınları atlatarak türümüzü devam ettirmeyi başardık.

İnsanlık tarihinde, türümüzü yok oluşa sürükleyen en ölümcül salgın hastalıklar:

1. Kara Veba

1346-1353 yılları arasında etkisini tüm Dünya’da gösteren Kara Veba salgını 90 ile 250 milyon arasında insanı öldürdüğü düşünülüyor. Kesin olarak ölüm sayısı bilinmese de özellikle Avrupa nüfusunun o yıllarda yüzde 40 ile yüzde 60 oranında azaldığı ifade ediliyor.

2. Cocoliztli Salgını

16. Yüzyılda ‘Yeni İspanya’ olarak anılan, günümüzdeki adıyla Meksika’da birçok ölümcül hastalığın ortaya çıkmasıyla yaşanılmış salgın felaketi ‘Cocoliztli Salgını” olarak anılmaktadır. 1520-1576 yılları arasında varlığını sürdüren Salgın, 15 milyona yakın insanın yaşamının sonuna neden olduğu ve yıllar içerisinde günümüz Kanada’sına kadar yayıldığı biliniyor.

3. İspanyol Gribi

Birinci Dünya Savaşı’nda ortaya çıkan ve Dünya tarihinin en zorlu dönemi neden olmasıyla bilinen İspanyol Gribi, H1N1 Influenza virüsünün yol açtığı ciddi yüksek ateş ile 100 milyon civarında insanın ölümüne neden oldu. Bu sayı Birinci ve İkinci Dünya Savaşları’nda ölen toplam insan sayısından çok daha fazladır.

4. AIDS (HIV) Virüsü

20. Yüzyılın ortalarına doğru, üzerinde bir takım deneyler yapılan maymunlardan insana geçtiği tespit edilen HIV virüsünün ilk örneği 1959 yılında Kongo’da görüldü. Son 30 yılda yaklaşık 40 milyon insanın ölümüne sebebiyet veren bu virüsün, yüzde yüz olarak tedavi edebilecek bir hala bulunamadı.

  • Yorum Ekle