San Marino’nun Tarihi

San Marino İtalya yarımadasının kuzeyinde yer alır ve Dünya’nın 5 minik devletinden biri olarak kabul edilir. Apenin Dağları’nda yer alan bir tepenin üstünde kurulmuştur. Denizle kıyısı olmayan ülke İtalyan topraklarının içerisinde yer almaktadır. Dağların içinde yer alan bir tepenin üzerinde kurulma nedeni aslında insanların kaçma isteklerinden kaynaklanmaktadır. Roma İmparatoru Diocletianus tarafından Hristiyanlara yönelik şiddet eğilimlerinin artması nedeniyle baskıdan kaçan bir grup tarafından kurulmuştur. Dalmaçya’lı taş ustalarından Marinus tarafından 3 Eylül 301 tarihinde kurulur. Adını kurucusu Marinus’tan almaktadır. Baskıdan yılan Marinus ve çevresindekiler Apenin Dağlarına sığınırlar ve bağımsızlıklarını ilan ederek bu bölgede yaşamaya başlarlar.

İlk Zamanlar

Baskı ve şiddetten kaçan bir Hristiyan grubunun oluşturduğu topluluk ana devletten ayrı olarak barış içinde yaşamaya başlar. Bu durum uzun süre devam etmiştir. 9.yy’da özerklik kazanan ülke 13.yy’da Cumhuriyet olmayı başarmıştır. 1503 yılında İtalya ve 1739 yılında papalık ordusu tarafından kısa süreliğine işgal edildiyse de fazla uzun sürmemiştir. 1815 yılında Viyana Kongresi toplanarak San Marino’yu ayrı bir ülke olarak tanıyacaklarını bildirdi. 19.yy’da ortaya çıkan ve İtalya yarımadasında bulunan küçük ülkelerin bir araya gelerek büyük bir devlet olma çalışmalarına San Marino dahil olmadı ve ayrı bir ülke olarak adını sürdürmeyi başardı.

20.yy. Ve Türkiye ile İlişkiler

San Marino İtalya ile birlikte 1. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri arasında yer aldı ve dolayısıyla Osmanlı İmparatorluğu ile savaşmak zorunda kaldı. Ancak savaşın sonrasında kurulan Türkiye Cumhuriyeti yapılan antlaşmalara San Marino’yu hiç dahil etmedi. Her ülkeyle antlaşma sağlayan Türkiye, San Marino ile bir antlaşma yapmadı.

2. Dünya Savaşına kadar faşist bir yönetimle karşı karşıya kalan ülke, 1940 yılında bir yanlışlık sonucu İngiltere’ye savaş ilan eder. Ancak bu ilana rağmen savaş boyunca tarafsız kalmaya çalışmıştır. 1944 yılında önce İngilizler tarafından bombalanan ülke yine aynı yıl Alman işgaline maruz kalmıştır. Savaş sonrası dönemde 1957 yılına kadar komünist bir parti tarafından idare edilen ülke günümüzde İtalya koruması altındadır.

San Marino’ya 90 km uzaklıkta bulunan San Marino Grand Prix’i ve 16 km uzaklıkta bulunan Federico Fellini Havalimanı hem İtalya hem de San Marino devletine bağlı olarak kabul edilmektedir.

  • Yorum Ekle