Hamilelikte Kaşıntı Ciddi Bir Hastalık Sebebi mi?

Hafif kaşıntı, ciltte artmış kan tedarikinden dolayı hamilelikte sık görülür. Hamilelik ilerledikçe ve bebeğiniz büyüdükçe, karnınızın cildi gerilir ve bu da kaşıntılı olabilir. Hafif kaşıntı genellikle endişelenecek bir şey değildir, fakat kaşıntı şiddetli hale gelirse, “obstetrik kolestaz” veya “intrahepatic kolestaz” olarak adlandırılan karaciğer rahatsızlığının bir işareti olabilir. Bu, 100 hamile kadından 1’ini etkiler, ancak tıbbi yardıma gereksinim duyar.

gebelik

gebelik

Obstetrik Kolestaz Nedir?

Gebeliğin intrahepatik kolestazı (ICP) olarak da adlandırılan obstetrik kolestaz (OC), gebelikte gelişebilen ve genellikle anneye zararlı olmayan, ancak bebeğin ciddi komplikasyonları olan bir karaciğer hastalığıdır. Normalde safra asidi karaciğerinizden bağırsağınıza akar ve sindirimi kolaylaştırır. Obstetrik kolestazda safra asidi düzgün akmaz ve vücudunuzda birikmez.

Klasik semptom, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında döküntü olmaksızın kaşıntı olmakla birlikte, vücuda yaygın da olabilir. Semptomlar genellikle gebeliğin 28. haftasından başlar. Bazı kadınlarda kaşıntı, şiddetli bir kızarıklığa neden olur. OC’ye sahip bazı kadınlar için kaşıntı durmaksızın, dayanılmaz ve geceleri daha kötü olabilir. Diğer semptomlar arasında koyu idrar, sarılık ve yavaş bağırsak hareketleri bulunur.

gebelik sorunları

gebelik sorunları

OC için bir tedavi yoktur, ancak bebeğinizi doğurduktan sonra vücudunuzdan temizlenir. Bazı losyon ve kremler hamilelikte güvenle kullanılabilir ve kaşıntıdan biraz rahatlama sağlayabilir. Safra asidini azaltabilen ve kaşıntıyı gideren bazı ilaçlar var, ancak gebelik için güvenli olup olmadıkları bilinmiyor. Size bir vitamin K takviyesi önerilebilir. Bunun nedeni, OC’nin sağlıklı kan pıhtılaşması için önemli olan K vitamini emilimini etkileyebilmesidir. OC teşhisi konduğunuzda, doktorunuz gebelik sürecinizde sağlığınızı kontrol altında tutmaya çalışacaktır.

  • Yorum Ekle