Fayans Nasıl Seçilir?

Fayans, adını İtalya’nın seramikleriyle meşhur olan Faenza şehrinden alan ve kil, kuvars ve kalker gibi hammaddelerin karışımı ile preslenip, yüksek ısılarda pişirilmesi sonucu elde edilen kaplama malzemesidir. Daha çok ıslak mekanlarda veya iç mekanların duvarlarında kullanmak için tasarlanan malzemelerdir. Bu yüzden her yerde fayans kullanmanızı önermiyoruz.

Fayans Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Genellikle banyo ve mutfaklarda tercih edilen fayansın yüksek maliyetinden ve ağır işçiliğinden dolayı sürekli söküp çıkarılması veya değiştirmesi mümkün olmadığı için en başta seçiminizi yaparken fayansın rengi, rengin parlaklığı, kullanım yeri, seçtiğiniz fayans tasarımı gibi dikkat etmeniz gereken birkaç özellik vardır.

Öncelikle fayans almaya giderken satıcıya aklınızdaki tüm soruları sormanız gerekir çünkü memnun kalmamanız durumunda aldığınız fayansları değiştirmek için çok uğraşmanız gerekir. Nasıl bir şey istediğinizi tüm detaylarıyla satıcıya anlatarak gerekli bilgiyi verin. Böylece istediğiniz fayansı elde etmiş olacaksınız.

Fayans satın alırken fayans kutunuza bakmayı veya üzerinde yer alan renk ve kalibre gibi bilgileri bir yere not almayı unutmayın. Herhangi bir değişim veya başka bir sıkıntı yaşarsanız aynı özelliklere sahip olan fayansı bulmanız daha kolay ve daha hızlı olacaktır. Eğer kutunun üzerinde bu bilgiler yoksa ilerde sıkıntı yaşamamak için satıcınızdan bu bilgileri isteyin.

Alacağınız fayansın parlaklığı da bir başka önemli noktadır. Çoğu kişi fayans satın alırken parlak fayansı tercih eder fakat genel düşüncelerden etkilenmeden alacağınız fayansı kendi ihtiyacınıza göre seçmeyi unutmayın. Parlak fayanslar daha kaygan olma ve daha çabuk aşınma özelliğine sahipken mat fayanslar daha az kaygandır ve daha yavaş aşınır. Ayrıca, fayansı mutfak için alıyorsanız sırlı yüzeye sahip bir fayans almanız sizin için daha avantajlı olacaktır çünkü sırlı yüzeyi olan fayanslar leke tutmazlar. Bu yüzden fayans alırken kullanacağınız odaya daha uygun olan fayansları seçmelisiniz.

Fayanslar, tüm gün göreceğiniz banyo, tuvalet ve mutfak gibi alanlarda yer alacağı için tasarımını seçerken de dikkatli olmalısınız. Sık sık değiştirme gibi bir imkanınız olmadığı için zevkinize göre ve sürekli görmekten sıkılmayacağınız bir tasarım seçmeyi unutmayın.

  • Yorum Ekle