Enerji İçeceklerinin Faydaları ve Zararları

Enerji içeceği, içerisinde yoğun miktarda kafein, şeker ve katkı maddesi bulunduran fiziksel ve bilişsel performansı yükseltmek için tercih edilen bir içecektir. Bazıları sporcu ve atletler için özel olarak üretilmiş olsa da çoğu genel kullanıma yönelik olarak piyasaya sürülmüştür.

Enerji İçeceklerinin İçeriğinde Neler Bulunur?

Enerji içeceği içerisinde yer alan katkı maddelerinden biri glukuronolaktondur. Glukuronolakton anında enerji veren ve insan vücudunda da doğal olarak  bulunan bir bileşendir. Bununla birlikte enerji içeceklerinin içerisinde ginseng ve taurin gibi farklı uyarıcı katkı maddeleri de yer almaktadır. Taurin de yine aynı şekilde insan vücudunda doğal olarak bulunan ve protein üretimine katkıda bulunan bir aminoasit olarak bilinmektedir. Ayrıca birçok içeceğin içerisinde efedrin ve haşhaş tohumu özü de yer alabilir. Günümüzde tüketiminin yoğun olduğu enerji içeceklerinin, faydası yanı sıra birçok zararı da olduğu kanıtlandı.

Enerji İçeceklerinin Bilinen Faydaları ve Zararları Neler?

Enerji içeceği tüketildikten sonra içeriğinde yer alan maddeler 10-15 dakika sonra kana karışacaktır. İçeceğin en önemli bileşeni olan kafein, ilk dakikalarda kalp atışını artırarak tansiyonu yükseltecektir. Sonrasında odaklanmayı artırarak uyku halini ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Kafein, kronik uyku bozukluklarına yol açtığı için sabahları yorgun kalkmak kaçınılmazdır. Ayrıca  gereğinden fazla tüketilmesi kafein zehirlenmelerine ve bağımlılıklara yol açabilir.

Özellikle gebeliğin başlangıç aylarında yüksek oranda vücuda alınan kafein düşüklere veya riskli doğumlara sebebiyet verebilir. Ayrıca besleyicilik oranı neredeyse sıfır olan enerji içecekleri, çocuklar için de oldukça zararlıdır. Enerji içeceğini yoğun olarak tüketen çocuklar kaygılı ve gergin olabildikleri gibi yatağını ıslatma problemleri ile de karşı karşıya kalabilir.

Enerji içeceklerinin içeriğinde yer alan yoğun şeker, vücutta su kaybına neden olacağından birçok hastalığın habercisi olabilir. Bunun yanı sıra alkol ile tüketildiğinde yüksek kan basıncı ile birlikte mide ağrısı, çarpıntı ve alkol zehirlenmeleri gibi sonuçlara neden olabilir. Özellikle orta yaşlı bireylerin kalp krizi riski bakımından bu konuda çok dikkatli olmaları önerilir. Bunun yanı sıra enerji içeceklerinin yol açabileceği diğer zararlar arasında; böbrek yetmezliği, obezite, ani kalp durması, uyku bozukluğu, gerginlik, huzursuzluk, kaygı ve birlikte gelen halsizlik gibi etkiler biliniyor.

Performansın Artmasını Destekler

Enerji içecekleri sakinleştirici ve performans artırıcı etkileriyle bilinir. İçeriğindeki kafein ve uyarıcı bileşenler nedeniyle kişiye kısa süreli rahatlatıcı bir etki verir. Enerji içeceklerinin insan vücuduna faydalı olarak en bilinen yönü budur. Etkiler azaldıkça vücut strese gireceğinden günlük yaşantıya olumsuz katkıları olabilir.

  • Yorum Ekle