Emlak vergileri taşınmaz olan mallar için devlete ödenmesi gereken vergileri kapsamaktadır. 1970 yılında ilk kez ortaya çıkan bu vergiler daha sonra kanunlaştırılmıştır. Emlak vergileri genellikle yılda iki kere ödenmektedir. Emlak vergilerini yılın iki ayrı döneminde ödemek için taksitlendirebilirsiniz. Emlak vergisi hesaplama işlemi son derece kolaydır.
Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Gayrimenkul türüne göre farklı hesaplama işlemleri yapılması gerekir. Oranlar büyük şehir belediyelerine ve diğer belediyelere göre farklılıklar gösterebilir. Büyük belediyelerinde emlak vergileri binalar için binde 4, meskenler için binde 2, araziler için binde 2 ve arsalarda ise binde 4 olarak uygulanır.
Emlak Vergisi Nereye Ödeniyor?
Emlak vergileri konutunuzun bağlı olduğu belediye tarafından sizden alınır. İnternet siteleri üzerinden veya banka şubeleri üzerinden emlak vergisi ödeyebilmeniz mümkün değildir. Fakat konut sahibi eğer konutun yer aldığı bölgeden farklı bölgede yaşıyor ise, bu tür durumlarda uzaktan ödeme yönteminden yararlanılabilir.
Bu tür durumlarda PTT aracılığı ile konut sahipleri havale yaparak emlak vergilerini ödeyebilirler. Ayrıca belediyenin hesap numarasına da emlak vergisi ödemesi yapılabilmektedir.
Emlak vergileri ile ilgili olan muafiyet durumları 2006 yılındaki yürürlüğe giren kanunlar ile belirlenmiştir. Kanuna göre emekli kişiler, gaziler, şehitler ve eşleriyle çocukları, geliri olmayan kişiler bu tür özel durumlarını belgeledikleri zaman emlak vergisinden muaf olabilmektedirler.
Bu tür durumlar dışında köyde yaşayanlar ve köydeki kişilerin kullanımına açık olan binalar da emlak vergisinden muaf olabilirler. Köyde yer alan bir soğuk hava deposu ya da kaplıca için emlak vergisi istenmez. Emlak vergisi hesaplama araçları ve konut projeleri ile ilgili güncel haberlerin yer aldığı https://gayrimenkulprojeleri.net/ adresini ziyaret ederek emlak vergileri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.