Einstein, çocukluk çağında nispeten geç konuştu ve 7 yaşına kadar isteksiz bir konuşmacı olarak kaldı. Az konuşma özelliği, fizikteki kuramlarına, bilime yönelik rutin çalışmalarına, müzik yeteneğine ve diğer faktörlere bağlı olarak pek değişmedi. Bu gerçek, Einstein’ın çocuklarda dil ve davranışsal gelişmeyi etkileyen bir otizm spektrumu bozukluğu olan Asperger sendromuna sahip olduğu iddialarını ortaya çıkardı.
Einstein (Asperger) Sendromu
Isaac Newton ve Marie Curie gibi bilim insanları da dahil olmak üzere diğer tarihsel yeteneklerden bazıları ölümlerinden çok sonra benzer teşhisleri aldı. Bu görüşten hareketle, Stanford ekonomisti ve yazar Thomas Sowell, 1997’de yayınlanan ‘Geç konuşan çocuklar’ adlı kitabında “Einstein Sendromu” terimini geç konuşan, ancak otistik olmayan üstün yetenekli kişileri tanımlamak için kullandı.
Sowell’ın fikirleri üstün yetenekli çocukların bazı bölgelerde ortalamadan daha hızlı ve diğerlerinde daha yavaş geliştiği, yaygın olarak bilinen asenkron gelişme olgusundan nasıl farklılık sergilediği açık değildir. Fakat nihayetinde, hayat boyu farklı gören, düşünen Einstein’ın zengin bir iç yaşamı olabilir ve konuşmasına gerek kalmayabilir.
Einstein Sendromu’nun tipik özellikleri ise şöyle:
- Çoğu sendromlu çocuk 5 yaşından önce doğru dürüst konuşmaz. Tuvalet eğitimi ve sosyal becerilerin gelişimi yavaş seyreder.
- Hafızaları çok güçlüdür; herhangi birine veya bir yetişkinin çalışamadığı işletim araçlarında ve bilgisayarlarda mükemmellik gösterirler.
- Çok iyi analitik zihin sahibidirler; bulmacaları, mekanik hassaslıkla yapı taşlarını çözmede hızlıdırlar.
- Her ne kadar analitik yetenekleri ve akıl yürütme becerileri büyük olsa da, asosyaldir, yalnız kalmayı severler.
- Einstein sendromlu çocukların ebeveynleri, yüksek IQ seviyesine sahiptir. Bu tür çocukların ailesindeki çoğu kişi, matematikçi, mühendis, müzisyen olduğu biliniyor.
Einstein sendromunda, gecikmiş konuşma ve çocuğun süper zekâsı dışında başka bir teşhis yoktur. Konuşma gecikse bile, çocuk son derece akıllı ve aydınlıktır.