İnsanlar her zaman cömert davranmazlar, ne de sürekli egoist olmazlar. Çeşitli faktörlere bağlı olarak kararlar veririz, ancak bazıları sürekli olarak benzer alışkanlıklar ürettiğinde, aşırı aktif egoları olan insanların özelliklerini taşıdığını söyleyebiliriz. İşte o bencilliği tescilleyen 6 özellik:
- Zayıflık veya zaaflarını göstermez.
Başkalarına yardım etmemek için yaygın bencillik nedenleri, zayıflık, bir şeyler deneme korkusu ve eylemin gerçekten bir amaca hizmet etmediğini hissetme korkusu olduğudur. Kişi, başkalarına elini uzatarak zayıflık veya özgüven eksikliği gösterdiğini düşünüyor.
- Eleştirileri kabul etmez.
Kendine odaklı insanlar, başkalarının çalışmalarını ve potansiyellerini zayıflatmaya çalışacaklarına inanıyor. Bu yolla yapıcı eleştirileri tanımamak için çoğunlukla kendilerini ironi ile savunuyorlar. Onların hatalı olduğunu anlamaları çok zordur.
- Her şeyi hak ettiğine inanır.
Bencil insanların en önemli ve meşhur özelliklerinden birisi; tevazu eksikliği ya da kibirdir. Egoist bireyler, yalnızca öne çıkmanın yollarını ve başarılarını abartma eğilimindedir. Ayrıca hedeflerine ulaşırken her zaman başarılı olduklarına inanabilirler, çünkü istediklerini elde etmek için kimseyi umursamazlar.
- Kendileriyle anlaşmayanları dinlemezler.
Bencil insanlar, aynı fikirde değilse dinlemektense, görmezden gelme veya sırtını çevirmeyi tercih eder. Oysa dinleme ve başkalarının görüşlerinden öğrenme ufkunu genişletmek ve büyümek için iyi bir fırsattır.
- Başkalarını eleştirirler.
Bencil insanlar diğer kişiler hakkında kolay yargıyı tercih eder. Örneğin, yoksulluk içinde yaşayan herkesin çalışmak istemediğini, tembel olduğunu ya da sokakta yaşayan insanların yeterince akıllı olmadıkları gibi yanlı eleştiriler yapabilirler.
- Risk almaktan korkar.
Bencil insanlar başarısızlığı düşünmez çünkü kendilerini riske atmazlar. Bununla birlikte, başkaları istediklerini elde edemediğinde şiddetli eleştiriler yöneltmek konusunda hiç düşünmezler. Size “bunu görmeliydiniz” diyen ilk kişi o olacaktır.