Asansör Basınçlandırma Nasıl Yapılır?

Asansör basınçlandırma, sistemi sayesinde acil durum ve yangında güvenli çıkış olanağı sunmaktadır. Ayrıca dumansız ve güvenli bir asansör, itfaiye çalışanlarına da güvenli tahliye olanağı sunabilmektedir.

Asansör basınçlandırma nasıl yapılır? Sorusuna profesyoneller tarafından üretim aşamasında dikey şaftlar bölgesinde mekanik havalandırma sistemi kurularak cevabı verilebilmektedir. Genel olarak yangın sırasında olası duman girişi dikey şaftlar bölgesine sızabilmektedir. Bu nedenle yüksek mühendisler tarafından geliştirilen basınçlandırma düzeneği kurulabilmektedir.

Asansör Basınçlandırma Ne Demek?

Asansör basınçlandırma düzeneği yasalarla korunmaktadır. Üretim aşamasında geliştirilen teknik sistemler olabildiği gibi mevcut asansörler için de sistem kurulumu yapılabilmektedir. Asansör basınçlandırma düzeneği kurularak mekanik havalandırma sistemi oluşturulabilmektedir. Bunun için https://www.erfgroup.com/asansor-basinclandirma-nedir linkinden güvenle öğrenilebilmektedir.

Firma uzun yılların sektör deneyimi ve üreticisi olarak uzman ekip çalışmalarıyla fark yaratmaktadır. Asansör basınçlandırma sistemi 1960 yıllarında ilk olarak kullanıma sunulmuş bulunmaktadır.

Basınçlandırma sistemi yangın esnasında ve acil durumlarda hayati önem taşımaktadır. İnternet erişimi sağlanarak profesyonel uzmanlardan teknik destek alınabilmektedir. Aynı zamanda asansör basınçlandırma sistem ekipman tedariki yapılarak güvenle kullanılabilmektedir.

Asansör Basınçlandırma Kapsamı

Asansör basınçlandırma olarak ifade edilen sistem kurulumu üretim aşamasında yapılabilmektedir. Asansör yönetmeliğinin 89/2 kapsamı konutlar dışında bulunan bütün binalarda merdiven kovası yüksekliği baz alınmaktadır.

Yüksekliği 30 ile 50 metreden fazla olmak üzere asansör kovası bulunuyorsa,

51,50 metreden yüksek binalarda,

Binalarda bodruma özel olarak ulaşım sağlayan merdivenlerde,

Bodrum ve kat sayılarının 4’ den fazla olduğu binalarda mutlaka asansör basınçlandırma sistemi bulunması gerekmektedir. Asansör basınçlandırma nasıl yapılır? Sorusunun cevabı da kurallara uygun sistem kurulumu sayesinde olabilmektedir.

Sistem denetleyici birimler tarafından işlerliği periyodik olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Hayati önem taşıyan basınçlandırma sistemleri can güvenliği sağlayabilmektedir.

Mimari Proje & Asansör Basınçlandırma

Asansör basınçlandırma detayları yapının mimari projede belirlenen asansör ölçülerine göre yapılmaktadır. Asansör kapasitesi, kullanım amacı ve alan ve kuyu ölçülerinin mimari projede görülmesi gerekmektedir. Kurulması gereken asansör sisteminin de bu kapsamda değerlendirilmesi zorunlu tutulmaktadır.

Asansör ve merdiven boşlukları arasında da güvenli koridor bulunması koşulu bulunmaktadır. Asansörler sosyal ve toplumsal hayatın en büyük yardımcı ekipmanlarıdır. Teknik detaylara göre kurulan asansörler maksimum verimlilik sunmaktadır. ERF Goup üretiminde ve satışında bulunan tüm teknoloji sistemlerinde ilk koşul yüksek verimlilik olarak bildirilmektedir.

Asansörlerin sağlıklı ve verimli çalışıyor olması renkli etiketlerle belirlenmektedir. Bunlar kırmızı, sarı, mavi ve yeşil etiketler olarak yasada belirlenmiş bulunmaktadır. Yeşil etiket asansörün tam olarak yasalara ve sağlık koşullarına uyguluğunu belgelemektedir.

Kırmız etiket ise kesinlikle kullanım dışı olması gerektiğini vurgulamaktadır. Arada kalan mavi düzeltilebilir risk taşıdığını, sarı etiket ise kırmızıya, asansörün kullanım dışı olmaya aday olduğunu kanıtlamaktadır.

Asansör Basınçlandırma Koşullar

Yaşam alanlarında asansörler hayati önem taşımaktadır. Yangına karşı binaların güvenli hale getirilebilmesi için asansör basınçlandırma teknolojisi büyük önem taşımaktadır. 26735 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak asansör yönetmeliği 19 Aralık 2007 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Yasa yangında hem alanda bulunanlar hem de kurtarma ekibi için can güvenliği sağlanmasını amaçlamaktadır. Asansör özellikleri ilgili yasanın 62 ile 63. Maddelerinde belirlenmiş bulunmaktadır.

64. Madde 2. Bölümde Asansör kuyusu ile makine dairesinde kullanılan malzemelerin en az 60 dakika dayanımını zorunlu kılmaktadır.

62/4. Madde ise 0,12 olması gerektiği kuyu hacminin ise 0,025 katı havalandırma bacası bulunması koşulunu kapsamaktadır. Ya da basınçlandırma özelliğine sahip olması gerektiğini zorunlu kılmaktadır.

Bodrumlarda bulunan asansörlere güvenlik holü ya da korunaklı bir koridordan ulaşım gerekmektedir.

Basınçlandırma Detayları

Asansörlerde basınçlandırma sistemi yapılabilmesi için, mimari proje incelenerek asansör sayısı ve Kriterlerine hâkim olunması gerekmektedir. Bina kullanım alanları ve asansör kuyusu arasında ölçümlenen basınç oranı 50PA olması gerekmektedir. Binada açık bulunan asansör kapısı olması durumunda ise basınç oranı 15PA olması gerekmektedir.

Yangın anında acil çıkış olanağı sunan asansör basınçlandırma sistemi kolaylıkla kurulabilmektedir. Ürün temini adresi ise erfgroup.com olarak zaman sınırsız çalışmaktadır. Kısaca mekanik havalandırma sistemi olarak ifade edilen sistem güvenle kurularak kullanıma sunulmaktadır.

Firma ürünleri arasında asansör basınçlandırma sistemleri büyük önem taşımaktadır. Mevcutta bulunan asansörler yetkililer tarafından periyodik olarak kontrol edilmektedir. Yeni yapılarda kurulması planlanan asansörler ise yasalara uygun olması gerekmektedir. Aksi halde kullanım dışı bırakılmaktadır.

Asansör Basınçlandırma Sistemi Nasıl Kurulur?

Asansör basınçlandırma düzeneğinin kurulumu zorunlu tutulmaktadır. Sistem, olası yangın durumunda orada bulunanların can güvenliğini sağlayabilecek dumansız alan oluşturmaktadır. Ayrıca itfaiye görevlilerinin de çalışmasını kolaylaştırmakta, katlar arasında can kurtarma olasılığını yükseltmektedir.

Kurulu asansör basınçlandırma sistemi mevcut olup özelliğini kaybetmesi durumunda geri kazanabilmek mümkün olabilmektedir. Böyle durumlarda ERF Group ekibinden teknik destek ve ürün ihtiyaçları karşılanabilmektedir.

Günün her saati herkes bulunduğu yerden iletişim kurarak hizmet alabilmektedir. İnternet üzerinden iletişim kurularak ürün siparişi verilebilmektedir. Siparişler ERF güvencesiyle adrese ulaştırılmaktadır.

Kurulum ve teknik destek hizmetleri de alınabilmektedir. Uygun fiyat yüksek verimlilik ilkesiyle sunulan asansör basınçlandırma sistemleri uzun ömürlü ve hayati önem taşıyan teknoloji ürünleri olarak kullanılmaktadır.

  • Yorum Ekle