Arena Nedir?

Arena, kelime olarak dilimize Fransızca’dan geçmiştir. Bir yapı olarak ya da mecaz amacıyla kullanılmaktadır. Arena ilk olarak, Antik Yunan’da gladyatörlerin birbirleriyle savaştığı bir alan olarak nitelendirilmektedir. Günümüze kadar gelen sürede arena, çeşitli spor müsabakalarının, eğlence ve sanatsal içerikli gösterilerin gerçekleştirildiği bir alan olarak karşımıza çıkar.

Arena’nın Yapısal Özellikleri

Fransızca kelime anlamı kumluk alan ya da kumsal olarak açıklanabilen arena, Antik Yunan’da kum üzerinde gerçekleştirilen kanlı bir oyun olarak tasarlanmıştır. Çoğunlukla dairesel veya oval şekilde oluşturulan arenaların çevresi, seyircilerin için oturarak veya ayakta olacak şekilde dizayn edilmektedir. Çevresindeki sıralı oturma yerleri ile çevrili olması, arenanın en temel özelliğini olan etkinlik alanının maksimum görünürlülüğünü sağlamaktadır. Arenalar çoğunlukla çok sayıda izleyiciyi barındıracak şekilde tasarlanmaktadır.

Günümüzde Arenanın Kullanım Alanları

Bugün Dünya’da arenalar yapısal olarak üstü kapalı ya da açık şekilde yapılmaktadır. Açık ya da kapalı olarak oluşturulmuş bu yapıların kullanımı çoğunlukla spor müsabakaları için tasarlanmaktadır. Açık olarak oluşturulan arenalarda; futbol, Amerikan futbolu, at yarışı, olimpiyat oyunları gibi müsabakalar gerçekleştirilmektedir. Kapalı olarak oluşturulanlarda ise; Basketbol, buz hokeyi, voleybol gibi karşılaşmalar gerçekleştirilmektedir. Arenalar spor müsabakalarının dışında, müzik ve tiyatro gibi çeşitli sanatsal aktivitelerin de gerçekleştirildiği yapılar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu organizasyonların arenalarda yapılmasının başlıca sebebi birçok insanın izleyebileceği bir ortam yaratmaktır. Günümüzdeki popüler sporlardan futbol ve basketbol karşılaşmalarının yüksek düzeyde talep edilmesi, arenaların yapısal formlarını da oluşturmaktadır. Yapılan spor müsabakaları ve sanatsal aktivitelerin dışında kullanım alanı olarak arena kelimesi mecaz anlamıyla da kullanılmaktadır. Siyasi ya da tartışma ortamı olarak nitelenen arena kelimesi yine bir alanı veya bir ortamı belirten anlamıyla ifade edilmektedir.

Neden Arenalara Gidilir?

Antik Yunan’dan bugüne kadar insanlar bir aktivite amacıyla arenalarda bulunmaktadır. İzleyebileceği ve heyecanlanabileceği bir ortam için gidilen arenalar bu amaca hizmet etmektedir. Günümüzde organizasyonların ticari amaçla yapılmasının yanında canlı olarak yüksek izleyici sayısı amaçlanmaktadır. İzleyici sayısının artması arenaların yapısal özelliklerini de etkilemektedir. İnsanlar, gündelik hayatından sıyrılıp kalabalık ve aynı duyguyu paylaşabileceği bir ortama dahil olmak için arenalarda bulunmaktadır. Yapılan organizasyonların çeşitliliği dolayısıyla genellikle internet üzerinden araştırılan organizasyonlar, müsabakalar ya da aktiviteler için pratik bilgiler edinme konusunda insanlara daha rahat ve hızlı erişim sunmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre yıllardan beri insanların arenaları tercih etmesi, yaşamında bir farklılık oluşturma amacı gütmektedir. Birey, gün içinde yaşadığı stres ve gerginliği üzerinden atmak ve kafasını boşaltmak amacıyla arenalara gitmek istemektedir. Arenaların yapısal olarak oluşturulduğu düzen dolayısıyla  insanlar arasında birliktelik duygusunu pekiştirmektedir. İnsanlar doğası gereği bir arada yaşama isteği içindedirler. Arenalar da coşkulu ortamı ve ortak duygu barındırmasından dolayı insanları tarafından tercih edilmektedir. Arenalardaki birçok etkinlik de yapılan araştırmalar doğrultusunda şekillenmektedir.

  • Yorum Ekle