Allen Anahtarı Nedir, İsmi Nereden Gelmektedir?

Allen anahtarı, birçok farklı isimle anılan günlük bir ekipmandır. Her alet çantasında olması gereken yaygın bir ürün olarak altıgen anahtar, alyan anahtarı, allen anahtarları veya altıgen başlı olarak bilinen bu ekipmana uyacak şekilde tasarlanmış vidalar, cıvatalar ve diğer bağlantı ekipmanlarının takılıp çıkarılması için kullanılmaktadır.

Allen Anahtarı İsmi Nereden Gelmektedir?

“Allen anahtarı” adı, aleti üreten Hartford Connecticut merkezli bir üretici olan Allen Company’den gelmektedir. O zamandan beri, çok sayıda üretici anahtarın farklı varyasyonlarını ürettiği için alet birçok isimle anıldı. Bu araç birkaç farklı geometrik şekle ve boyuta sabit olsa da; genel olarak L şeklinde, uzun ve kısa kenarları olan bir malzeme olarak tasarlanmaktadır.

Allen Anahtarı Tasarımı ve Özellikleri

Anahtarın kısa kolu ile daha yüksek tork özelliklerinden faydalanılırken, anahtara erişimin zor olduğu bölgelerde uzun kol ile çevirme işlemi yapılır. Bazı allen anahtarları, erişime daha fazla yardımcı olmak ve anahtarın tek açılarda kullanılmasına izin vermek için L şeklinin ucunda bir bilye içermektedir. Bu bilyeli iç tork amacıyla kullanılmamalıdır. Çünkü kolayca kayabilir ve hem bağlantı elemanına hem de aletin kendisine zarar gelmesine neden olur.

Bu aletlerin üretimi nispeten ucuz olduğu için alet kutularında giderek daha yaygın hale gelmektedir. Ayrıca, genellikle tüketici tarafından küçük montaj gerektiren ürünlerle birlikte kullanılabilir ve sonuç olarak özel boyutlarda tasarlanmaktadır. Bisikletler, egzersiz ekipmanları, mobilyalar ve bazı ev elektroniği genellikle bu araçlarla birlikte sunulur. Gittikçe daha fazla allen anahtarı matkap ucu setlerine dahil edilir ve çoğu donanım mağazasında ayrı uçlar bulunur.

Allen Anahtarı Avantajları

Allen anahtarlar, altıgen soket başlı bağlantı elemanlarının takılması ve çıkarılması için basit ve kolay bir çözüm sunar. Herhangi bir elektrikli alet veya özel bir parça gerektirmezler. Desteklenen bağlantı elemanlarını takmak ve çıkarmak için mevcut en basit araçlardan biridir.

Alyan anahtarları, bağlantı elemanlarının istenmeden çıkarılmasına karşı koruma sağlar. Altıgen bağlantı elemanları ile kullanıldıklarından, bağlantı elemanlarını diğer yaygın tornavida ve anahtarlardan daha iyi tutunurlar. Bu güçlü kavrama eylemi, bağlantı elemanlarının kurulum veya sökme sırasında sıyrılmasını önler.

Allen anahtarları ile ilgili daha fazla bilgi almak için siteyi: https://www.cerpa-norm.com/yildiz-alyan-tornavida ziyaret edebilirsiniz.

  • Yorum Ekle