ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi Nedir?

Firmaların, şirketlerin ve organizasyonların yönetim biçimlerini; kuralları tanımlı ve bu tanımlanan kurallara bağlı şekilde bir sistematik yönetim için gereken şekilde çağa ayak uydurulup revize edilmesinin yanı sıra, bu revize halinin sürekli bir rejim ile uygulanarak sağlanması için verilen belgeye ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi denir.

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi Ne Demek?

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi, sağlanan bu sürekliliğin delili olarak kurum ve kuruluşlardan bağımsız şekilde 3. taraflarca denetilip yönetimin yeterli düzeyde olduğu kanısına varıldıktan sonra verilir. Günümüzde insanlar bu belgenin önemini bilmemektedirler. Bu belge işletmelerde sadece duvara asılan ve öylece kalan belgelerden değildir. Bu belgeye sahip olan işletmeler uluslar arası standartlara sahip bir kalite yönetimlerinin olduğunu göstermektedir.

Günümüzde şirketler arası rekabetlerde elde edilen bu ve bu tür belgeler de oldukça önemlidir. Şirketler bu belgelerle güçlenir ve kaliteleri artar. Bu belgeler kurumların ve şirketlerin sistemlerine verilir. Bazı belgelerle karıştırılmamalıdır. Bu belge sadece şirketin sunduğu ürünle ya da verdiği hizmet ile ilgilenmez. Kalite yönetim belgesi oldukça geniş kapsamlıdır.

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesinin Önemi

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi şirketin veya kurumun bütün faaliyetlerini, satın alma, insan kaynakları, dokümantasyon, iletişim, sevkiyat hareketleri, üst yönetim değerlendirmeleri, tasarım, geliştirme sistemleri ve bunun sonucunda oluşan müşteri memnuniyeti gibi pek çok hareketin tümü ile ilgilenir. Bütün bu işlemlerin düzenli yapılması ve geliştirilmesi için ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi gerekmektedir. Bu belgenin verilebilmesi için belirli bir süre baz alınır. Bu süre içerisinde şirketteki bütün hareketler işlemler incelenir ve yeterli görülmesi durumunda ISO 9001 Belgesi verilir.

Bütün şirketler ISO 9001 belgesi sahibi olmak ister. Bunun için pek çok farklı stratejik yöntemlerle kendilerini geliştirmeye ve büyütmeye çalışmaktadır. Bu belge uluslar arası arenada da firmanın belirli bir konumda ve itibarda olmasını sağlar. Bu yüzden önemli bir belgedir. Bu belgenin alınmasına yönelik gerekli başvurunun yapılabilmesi için Yeterlilik Kalite Yönetim Sistemi’ne sahip olunması gerekir. Müşterilerinin beklentisini aşma gayretinde olan, takım çalışmasını destekleyen ve ekipler arası yeterli iletişime sahip olan firmalar Yeterli Kalite Yönetim Sistemi’ne sahiptir.

  • Yorum Ekle