Hard disk bilgisayarınızdaki tüm verileri kalıcı olarak saklayabilmek için kullanılmaktadır. Sabit disk döner bir diske sıralanmıştır. Metal veya plastik olan parçanın üzerine manyetik bir tabaka kaplanmıştır. Bu plakaların alt ve üst kısmı okuma yazma kafaları bulunmaktadır.
Bilgisayarımıza kaydettiğimiz tüm veriler manyetik olan tabakalar üzerine kayıtlıdır. Verilerin kaydedilmesinde mıknatıslama mantığı işlemektedir. Mıknatısların iki kutbu da dijital olarak faaliyet gösterir. Böylece küçücük mıknatıslar halinde bu manyetik ortama yazılır ve üstü dairesel çizgilerle ürünü olan bu manyetik alana trak denir.
Sabit disk üzerine birden fazla plaka üst üste dizilmiş olarak çalışması sağlanmıştır. Bu plakalar hem alt tarafta hem de üst tarafına bilgi yazılabilen plakalardır. Her birinin ortasında mil ile uzaklığı aynı olan izlerin oluşturduğu grup silindir ismiyle bilinir. Sabit disk üzerinde her bir yüz bir kafayı yönetir ve okunur. Böylece kafa ve yüz aynı terime karşılık gelmektedirler. Pasta dilimi şeklinde oluşturulmuş olan iz yapısı sabit disk üzerinde adreslenir ve en küçük alanı denk gelen parçaya sektör ismi verilerek kullanım sağlanan veri miktarı 512 megabayt uzunluğunda olabilir. Bu sektör kafa ve izler sabit liste genel olarak birinin adreslenmesi şeklinde kullanılmaktadırlar.
Hard diskin ne olduğunu ve ne işe yaradığını belirttikten sonra hard disk satın alırken hangi ölçülere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da bilgili olmalıyız.
Hard Disk Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Hard disk satın almadan önce bir kez daha düşünün. Hangi kriterlere özen göstermek gerektiği konusunda yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hard disk alırken depolama kapasitesi iz başına sektör sayısı, dönüş hızı, erişim süresi, dahili veri transferi kullanılan arabirimler özenle seçilmelidir ve değerlendirmelidir.
Hard disk özellikle kasanın en alt kısmına monte edilmelidir. Bağlantı uçları kırmızı renkli uçlar birbirine dönük olacak şekilde montaj işlemi gerçekleştirmelidir. Sanal olarak en az ikiye bölünmesi gereken hard diskleri darbeden korumak gerekmektedir. Çalışırken hard disklerin hareket ettirilmesi arıza vermesine veya tamamen bozulmasına neden olabilir. Kapaklarının videolarının asla gevşetilmesi gerekir. Jant ayarlarının uygunluğuna dikkat etmek gerekmektedir.