Sanat Nedir?

Sanat insanlık tarihinin en eski zamanlarına kadar dayanan ve insanlığın doğuşundan beri varlığını sürdüren sanat zaman içinde gelişmiş ve gelişmiştir. Sanatın gelişim süreci insanın kendini geliştirmesi ile aynı oranda ilerlediği için insan kendini geliştirdikçe sanat da gelişmiştir. Sanat yüzyıllardır insanın kendini ifade etme biçimi olarak kullanılmaktadır. İnsan sanat aracılığıyla kendini arama hayatı sorgulama içine girer. Sanat aracılığıyla hayata dair kafasında ki soruları cevaplamış ve kendini keşfetmiş olur. Aynı zamanda sanat insanların çağa ayak uydurabilmesi ve dünyanın getirdiği yenilikleri takip edebilmesi içinde önemli bir araçtır.

sanat nedir

Yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olan sanat tarihin en eski zamanlarında bile insanlığa yol göstermiştir. İnsanlar her zaman sanat karşısında heyecan duymuştur ve estetik duygularını ortaya çıkarmaya yarayan bir araç olarak görmüştür. Sanat insanların iyiyi ve kötüyü ayırt etmesinde, güzeli daha iyi algılamasında yardımcıdır. Sanat birçok farklı dala ayrılmış ve her dalda en derine inerek oldukça değerli hale gelmiştir.

Sanat Dalları Nelerdir?

Sanatın farklı birçok dalı bulunmaktadır. Her dalında oldukça kaliteli ve başarılı eserler veren sanat dalları;

  • Edebiyat
  • Müzik
  • Mimarlık
  • Heykel
  • Resim
  • Tiyatro
  • Sinema
  • Dans
  • Fotoğrafçılık gibi farklı birçok dalı bulunmaktadır.

Sanatın bu dalları insanda ki estetik algısının gelişmesine ve güzeli de sevmek, algılamak için var olan duygularının gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Sanatkâr Nedir?

Sanat ile ilgilenen ve güzeli daha iyi görüp algılayan kişilere sanatkâr denir. Sanatkârların dünyaya karşı olan bakış açıları daha farklıdır. Eserlere ve dünyaya herkesten daha farklı bakarlar ve güzeli görme konusunda daha başarılıdırlar. Herkesin görüp fark edemediği güzellikleri sanatkârlar daha net bir şekilde görüp fark ederler. Sanatkârlar sahip oldukları bir düşünceyi ya da sanat eserini en güzel şekilde ifade edebilirler. Yaratıcı düşünce yapısına sahiptirler ve hayal güçleri oldukça gelişmiştir. Bu nedenle olaylara bakış açıları farklı şekilde ve en geniş açıdandır. Sanatkârlar yalnızca sanat eserlerini değil aynı zamanda gerçekleri de en estetik şekilde değerlendirirler. Sanatkârlar sanatın hangi alanı ile ilgileniyorsa o alanda eserler verebilirler. Örneğin bir sanatçı şiir, roman, heykel ya da müzik alanında beste gibi eserler verebilirler. Her sanatçının ilgilendiği sanat dalı farklı olsa da temel de hepsinin görüşü ve dünyaya bakış açıları aynıdır. Dünyayı daha estetik değerlerle ve en doğru şekilde değerlendirdikleri için görüşleri daha gelişmiştir.

  • Yorum Ekle