Hayvanlar hayatlarımızı paylaştığımız en sadık canlılardır, evde hayvan beslemek huzur verir. Genelde insanlar bakımlarının zor olduğunu düşünerek bu isteklerini yerine getiremezler ancak sanıldığı kadar zor değildir. Sadece pratik bilgiler ışığında hareket etmek gerekir, düzenli bakım hayvanın ve sahibinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Bakımsız kalan hayvan huzursuz olur ve pis kokmaya başlar.
Düzenli yıkayın
Genel olarak hayvanlar yıkanmaktan nefret ederler, suyla araları çoğu zaman kötüdür ancak insanlar gibi onlarında duşa çok ihtiyacı vardır. Gün aşırı fazla kaçabilir ancak haftada bir mutlaka banyo ettirin ve bunu rutin haline sokun. Evcil hayvanınız eğer zorluk çıkartıyorsa her duştan sonra ona ödül verin ki rutine alışsın. Duşta sevebileceği cinsten oyuncaklar da kullanabilirsiniz. Fazla sıcak veya soğuk su kullanmayın, ona özel üretilmiş şampuanlar kullanın.
Tüylerini tarayın
Kedi, köpek gibi tüylü hayvanlar taranmak isterler, eğer tüylerini düzenli bir şekilde taramazsanız düğüm olur ve kesmek zorunda kalırsınız. Buda zamanla keçe gibi olmalarına ve dökülmelerine neden olur. Tüylerinin canlı ve parlak görünmesini istiyorsanız bakım yapmayı ihmal etmeyin. Bazı mevsimler tüyleri daha fazla dökülebilir, korkmayın mevsimsel geçişlerde hayvanlar çok sık tüy dökerler. Bu süreçte daha dirençli olmalarını sağlamak adına sularına vitamin damlatabilirsiniz.
Tırnaklarını kesin
Özellikle keskin tırnaklara sahip evcil hayvanların tırnakları haftada 1-2 defa mutlaka kesilmelidir, aksi halde hem kendine hem size hem de etrafa zarar verebilirler, mobilyaları yırtarlar ve vücudunuzda kesiklere yol açarlar. Tırnak kestirmekten de genelde nefret ettikleri için duşta uyguladığınız ödül kuralını burada da uygulayabilirsiniz. Ya da uyurken kesmeyi deneyin ancak bu riskli olacaktır.
Göz ve kulak bakımı
Gözüne ve kulağına düzenli olarak bakın, kir olup olmadığını inceleyin. Gözde çapak varsa nemli bir bezle temizleyin, her iki göz için farklı bez kullanın bu sayede iltihap varsa diğer göze bulaşmamış olur. Kulak içinde aynı şekilde nemli bez kullanın, kesinlikle kulak çubuğu kullanmayın çünkü kulak çubuğu kirlerin daha fazla geri gitmesine neden olur.
Tuvalet kumunu sık sık değiştirin
Özellikle kedi, köpek gibi eğitilebilen hayvanlar tuvaletlerini kuma yaparlar bu yüzden sık sık kumlarını değiştirin, eğer pis bırakırsanız koku yapar ve hayvan içine girmek istemez, tuvaleti geldiği zaman başka yere yapmak zorunda kalır ki bu daha kötü bir durumdur.
Mama kabını temizleyin
Evcil hayvanlar mama kaplarının her zaman dolu olmasını isterler. Bu kuş içinde aynıdır kedi veya köpek içinde. Bu yüzden mama kaplarını sık sık kontrol edin, içini doldurun. Plastik kap kullanmaktan kaçının çünkü plastik kanserojen madde üretir ve hayvana zarar verir.
Sağlık muayenelerini ihmal etmeyin
Düzenli olarak muayene ettirin, eğer bir hastalığı varsa bu sağlık muayenesi, esnasında ortaya çıkacaktır bu yüzden oldukça önemlidir. Aşılarını da ihmal etmeyin, vakti geldiği zaman evcil hayvanınız istemese dahi götürün.