Türkiyenin Yerli Aracı Hakkında Bilgi

Yerli otomobilin lansmanı 27 Aralık 2019 tarihinde yapıldı. Otomobilin girişimciliğini TOGG üstlendi. TOGG devlet destekli bir kuruluştur. Hali hazırda üretim yapan büyük şirketlerin bir araya gelerek kurduğu büyük bir yatırımdır. İçerisinde Zorlu Holding, Turkcell gibi kurumlar var. Türkiye’nin ilk yerli otomobili fabrikası Gemlik’te TSK’ya ait arazi üzerinde kurulacak. Marka ve patenti ülkemize ait olacak. Otomobil için 15 yıllık bir dönem içerisinde, 22 milyar liralık yatırım öngörülüyor.

Aracın Tasarımını İtalyan Pininfarina Üstlendi

Lansmanda iki farklı araç gösterildi. Bunlardan biri C sınıfı SUV’dir. Bu araç qashqai 3008, tiquan gibi otomobillerle aynı segmentte yer almaktadır. Diğer araç da C sınıfı sedan araçlarının üretimi üzerine oldu.  Yerli otomobilimizin tasarımını Ferrahi araçların tasarımını da üstlenen İtalyan Pininfarina firması yaptı.

Lansmanda gösterilen araçlar henüz son tasarım aşamasında değil, henüz konsept tasarım aşamasındadır. Konsept tasarımda araçların öncelikleri, araç için istekler, beklentiler, kriterler belirlenir. Buna göre yapılan konsept tasarımın ardından, aracın mühendislik çalışmalarına geçilecektir.

Aracın Teknik Özellikleri Nedir?

Otomobilin tasarımı şarjlı olacak şekilde yapıldı. Yani araç elektrikli olacak, dolayısıyla içten yanmalı motoru bulunmayacak. 2022 yılına kadar otomobilin her yerde şarj yapılabilmesi için alt yapısı sağlanacak. Otomobil kendi segmenti içerisinde en uzun aks mesafesine sahip olacak. 30 dakika şarj edildiğinde otomobilin yüzde 80 doluluk seviyesine sahip olması planlanıyor.

Otomobil standart bir biniş otomobili olmasının yanı sıra bir bilişim otomobili de denebilir. 4G/5G teknoloji sayesinde otomobilde kullanılan yazılımlar sürekli kendini otomatik olarak güncelleyecek. Otomobil 300+ ve 500+ menzile sahip olacak.  500+ menzilli otomobilde daha fazla batarya kullanılarak menzilin artması sağlanmıştır.

Otomobil için iki farklı seçenek sunuluyor. İlk seçenekte, otomobilin 100 km/h hızına ulaşması 200 beygir güç ile arkadan çeker araç için 7,6 saniye alıyor; . Diğer otomobil seçeneğinde iki motorlu olan araçta kullanılan motorlar 400 beygir güç ile dört çeker araç için, 4.8 saniye içinde 100 km/h hızına ulaşıyor. Otomobilde geri kazanımlı frenleme özelliği mevcut, bu özellik sayesinde araç menziline yüzde 20’ye kadar katkı sağlanmaktadır.

  • Yorum Ekle