Gözlük Markaları

Tarihte ilk gözlüğün ne zaman ve nerede ortaya çıktığı çok net olarak bilinmese de; gözlüğün ana malzemesi olan camın tarihi 4500 yıl öncesine dayanmaktadır. Gözlüğü ilk bulan kişinin kim olduğu da bilinmemektedir. Bilinen şekli ile ilk gözlüğün atası kabul edilebilecek gözlük ise 1280 tarihinde Armati adında bir İtalyan fizikçi tarafından icat edilmiştir.

Bu gözlük, cisimler büyüterek kolayca görülmelerini sağlayan bir çift dışbükey mercekten oluşmaktaydı. 1730 yılında ise Edward Scarlett sabit gözlük sapını yaptı. Yani gözlük icat edildikten 450 yıl sonra yüzün ortasına düşmeden oturan bugün kullandığımız gözlük formu ortaya çıktı.
Gözlük başlıca iki gruptur: Güneş gözlüğü, optik gözlüklerinden farklı olarak görme bozukluklarını gidermek için değil, gözleri katarakta sebep olabilecek ultraviyole ışınlardan korumak için renkli veya koyu camlardan ve çeşitli biçimlerde yapılan görme cihazlarıdır. Güneş gözlüğünün  son yıllarda güneş korumasının yanında kişisel aksesuar olarak da kullanımının yaygınlaştığını görmekteyiz.

Optik Gözlükler ise; görme bozukluklarını gidermek için kullanılan ve göz doktorlarının reçetelerine göre uzman optikçiler tarafından hazırlanan görme cihazlarındandır.

Ancak ister optik gözlük ister güneş gözlükleri olsun; bu gözlük çerçevelerini veya tüm gözlüğü imal eden pek çok firma bulunmaktadır.

Gözlükçülük, Gözlük İmalatı

Gözlüğün ortaya çıkışı ile birlikte elbette gözlükçülük de gelişmiştir. Bilinen ve kayıtlara geçen ilk gözlükçü dükkanı 1783 yılında Philadelphia’ da açılmıştır. İlk güneş gözlükleri de 1430 lu yıllarda Çinliler tarafından kullanılmıştır. Güneş ışığına maruz kaldığında kararan yani colormatic gözlük camları ilk olarak 1960ların sonlarında geliştirilmiştir.

Ancak modern anlamda gözlükçülüğün ve optiğin gelişmesi 20.yüzyılın başlarında olmuştur. Gözlük imalatı ve satışı yapan yerlerde de bu tarihten sonra hız kazanmıştır. Bundan sonra da bazıları günümüze kadar gelen gözlük markaları ortaya çıkmıştır. Bugün artık denilebilir ki; dünya gözlük pazarının neredeyse % 55’ini kontrol eden İtalyan firmaları vardır. Zaten dünya çapında gözlük ve güneş gözlüğü denildiğinde akla hemen gözlük markaları olarak en önce İtalyan markaları gelmektedir.

Gözlük Markaları En Ünlü Gözlük Markaları Nelerdir?

Bugün gerek güneş gözlüğü gerek optik gözlük sektörü dünya çapında çok önemli bir yere sahiptir. Gözlük sektörü yerel anlamda Türkiye’ de hala emekleme dönemindedir. Tüketicilerin en beğendiği ve talep ettiği gözlük markaları arasında İtalyan markaları ilk sıralarda gelmektedir.
1-) Rayban: Belki de dünyanın en biline gözlük markası olan Rayban 1937 yılında kurulmuş olup, ilk olarak Amerikan hava pilotlarının uçarken Güneşe çok bakmaları ve baş ağrısı ve çeşitli rahatsızlıklar yaşamalarından ötürü üretilmiştir.
2-) Police: 1980’li yıllarda, yani tam 1983 yılında ortaya çıkmıştır. Özellikle güneş gözlükleri ile bilinir.
3-) Giorgio Armani: Giorgio Armani esasında moda dünyasının ünlü markası iken gözlük sektörüne de iddialı bir biçimde girdi. Klasik ve şık bir görünüm isteyenlerin tercih ettiği gözlük markaları arasında yer alır.
4-) Versace: Yine moda dünyasının ünlü bir markası iken gözlük sektöründe de üst sıralara çıkmış, beğenilen bir gözlük markasıdır.
5-) Hugo Boss: Ünlü marka 1885 yılında ilk temelini atmış Alman menşeli ve günümüzde en bilinen markalar arasında yerini almıştır. Gözlükleri ile de moda severlerin beğendiği gözlük markaları arasında sayılmaktadır.
6-) Zeıss: Gözlük dünyasında en üst sıralarda kendine yer edinmiş bir markadır.
7-) Tom Ford: Çok beğenilen ve tercih edilen gözlük markasıdır.
😎 Tod’s: Beğenilen gözlük markaları arasındadır.
9-) Silhoutte: Gözlük sektörünün en tutulan markalarındandır.
10-) Paul Hueman: Meraklısının vazgeçemediği markalar arasında yer alır.
11-) Moncer Lunnettes: Gözlük modelleri ile gözlük dünyasına yön veren markalardandır.

Daha fazla bilgi için https://www.asaloptik.com.tr/markalarimiz tıklayınız.

  • Yorum Ekle