Saksı çiçekleri bir mekâna hayat getirir. Çiçekli saksı bitkileri dekorunuza renk katan ve hatta kokusunu getiren bir başka zevk ekler. Süs bitkileri olarak dekorasyonun vazgeçilmezleri olsa da çoğu saksı çiçekleri aynı zamanda havayı arındırarak ve nem oranını arttırarak sağlık yararları da sağlar ve bazılarının en az dikkatle nasıl hayatta kalabildiğine şaşırabilirsiniz.
En Garantili 5 Saksı Çiçeği
Difenbahya (Dum Cane Deieffenbachia); alacalı yaprakları son derece çekici olabilir ve büyümek için özellikle zor bir bitki değildir. Çok sıcağı sevmez, bu yüzden pencerelere ve güneş ışığına karşı yerleştirmemelidir.
Kılıç Çiçeği; uzun, keskin, sivri yaprakları ve çok uzun ömürlü olduğu için buna kayınbağının dili ya da yılan çiçeği de deniyor. Düşük ışıklara toleranslıdır ve uzun süre az bir suyla yaşayabilir.
Yelken Çiçeği (Spathiphyllum); sıcak ve nemli koşulları tercih ederken, petek üstlerine koymadığınız veya uzun süre ısıtılmayan odalarda kalmanız durumunda, evinizde rahatça yetiştirebilirsiniz.
Patos (Eppipremmum); neredeyse öldürmesi imkânsız olan en kolay saksı bitkisidir. Her tür ışık koşuluna, hatta suni ofis ışıklarına çok toleranslı davranıyorlar.
Aspidistra; en kötü koşullarda, hatta açık havada derin gölgede hayatta kalarak şöhret kazandı. Bir yığın halinde yetişir ve ara sıra iç mekânda çiçek açar. Beyaz şeritlerle alacalı versiyonu mevcuttur ve ‘Samanyolu’ türü, beyaz noktalarla kaplıdır.
Saksı Çiçeklerini Sağlıklı Tutmak için İpuçları
Sulama: Kış aylarında hava ılımlıysa saksı çiçekleri haftada bir kez sulanabilir. Yaz aylarında asılı bitkiler ve küçük kaplar günde iki defa sulama yapmaya ihtiyaç duyabilir; günde bir kez büyük kaplar için yeterlidir. Suyunuz drenaj deliklerinden çıkana kadar sulayın.
Gübreleme: Kaplarda yetişen bitkiler, daha fazla gübrelemeye ihtiyaç duyar. Ekim aylarında bitki gübresi kullanmak iyidir. Gerçekten sağlıklı ve mutlu bitkiler istiyorsanız, her iki haftada bir sıvı veya suda çözünür bir gübre ile besleyin.
Budama: Kalanso, Sıklamen, Anthurium, Onbiray Primula gibi bazı saksı çiçekleri kendi kendini temizler, yani ölü yaprakları kesilmeye ihtiyaç duymaz. Fakat genellikle tüm bitkiyi boyutunun yaklaşık üçte birine kadar kesmek en iyisidir.