Bitki büyütmek birçok kişi için psikolojik olarak rahatlamanın bir yoludur. Düzenli olarak ilgilenilen bitkiler hem manevi anlamda doygunluk sağlar hem de ortam havasının tazelenmesinde etkili olurlar. Begonya ekiminde ve bakımında çoğu sefer unsurlar birbirine yakın olsalar da ne anlamsal açıdan ne de işlevsel açıdan aynılık yoktur.
Ekim zamanı için en ideal aylar ocak, şubat ya da marttır. Tohumun oksijenle buluşması önemli olduğundan ötürü toprağa sıkıştırmak yerine hafifçe üstünü örtmek gerekir.Bu süreçte gübreleme ve sulama yöntemleri tohumun canlanması için çok mühimdir.
Ekimin yapıldığı günlerde eşit miktarlarda gübrelemenin ardından sulama yapılması gerekir. İlk haftanın bitiminde yani ikinci hafta başlangıcından itibarentohumun canlandığı zamana dek gübre miktarı iki katına çıkmalıdır ancak su yine aynı miktarda kullanılmalıdır. Sulama esnasında toprağın her yerine eşit miktarda dökerek toprağı ıslatmak gerekir. Hatta çok sıcak vakitlerde yaprakların solmasını engellemek için yaprakların da ıslatılması önemlidir.
Begonya Bakımındaki Önemli Nüanslar
Soğuk havalarda normal sulama oranının biraz azaltılarak bitkinin soğukta uzun süre üşümesi engellenmelidir. Çünkü begonya soğuğa karşı direnci düşük bir bitkidir. Tohum canlandıktan sonraki süreçte yılda iki kere mayıs ve eylül aylarında gübreleme yapılmalıdır. Bu aylarda ise haftada iki sefere mahsus olmak üzere 1 – 2 gram gübre yeterli olur. Ortalama olarak bitkinin saksısını 2 – 3 yılda bir, bahar aylarında değiştirmek yeterlidir.