Öncelikle aklınıza gelen ilk soruya cevap verelim: Hangi sebzeler balkonda yetişir ki?
Balkonlarda pazardan her hafta aldığınız birçok sebze kolaylıkla yetiştirilebilir örneğin hemen her cins domates, pazarda kilosu 5 lirayı bulan biber, patlıcan, fasulye, bezelye, soğan, sarımsak, pırasa, havuç, kıvırcık, marul, roka, tere, yaprak kereviz, pazı ve daha niceleri… Ama sanırım pazardan ya da marketinizden her hafta aldığınız bu ürünleri kendi ellerinizle ekip mahsulünüzün tadına bakmanızın apayrı bir lezzeti olacaktır. Hem de hormonsuz, taptaze ve sağlıklı ve en önemlisi neredeyse sudan ucuz.
Şehirlileşme ile birlikte artanmahsullerin hormonlu olup olmamasına karşı güvensizlik hissi ve bir nevi hobiye dönüşen ekim dikim isteği saksıda birleşince sonuç kaçınılmaz olarak balkon sebzeciliğini doğurdu. Zaten çevrenizde mutlaka birilerinin yetiştiriciliğe karşı ilgisi varsa balkonunu sebzelerle doldurduğuna da şahit olacaksınızdır.
Balkonunuzdan Taze Sebzeler Yemek İstemez Misiniz?
Gelelim bu yetiştiriciliğin olumlu yanlarına toprak ile ilgilenmek sizleri sürekli negatif enerjilerinizden arındıracaktır. Balkonunuzda harcadığınız vakit alışverişte ya da pazarda harcadığınız vakitten çok daha az olduğunu bir süre sonra fark edeceksiniz. Ayrıca komşularınıza, akrabalarınıza ve misafirlerinize sunacağınız bu kendi mahsullerinizin hazzı hobinize daha çok bağlanmanıza sebep olacak. Eğer yeterince büyük bir balkonunuz varsa komşularınız rokalarınızın ya da fesleğenlerinizin kokusunu almak için bile sıklıkla size gelmeye bahane arayacaktır.
Çok büyük bir alana ihtiyaç var mı? Aslında yok çok dar bir alanınız varsa bile bunu etkili kullanarak değişik sayıda çokça ürün elde edebilmeniz mümkün.
Peki zararlı otlar? Zararlı otların oluşmasının temel sebebi dışardan doldurduğunuz toprağın içinde farklı ve istemediğiniz bitkilerin de tohumların olmasıdır. Bunun önüne geçebilmenizin en kolay yolu dış mekân bitkileri için özel hazırlanan ticari torfları almanızdır. Gayet ekonomik fiyatlarla edinebilir ve istemediğiniz otlarlauğraşmak zorunda kalmazsınız.
Eğer balkonunuz kapalı ise yani camekanlı ise kış aylarında turfanda bitkiler yetiştirmemeniz için hiçbir sebep yok. Ayrıca balkonunuzda dekoratif bir görüntüyü bu tür sebzelerle elde etmeniz de mümkün.