Vejetaryen beslenme kimi insanlar için etik bir sorumluktur, kimileri için sağlıklı olmak adına yapılan bir düzine beslenme disiplinidir kimileri içinse sağlık sorunlarından dolayı mecbur kaldığı bir beslenme şeklidir.
Her ne şekilde olursa olsun vejetaryen beslenme çok eski zamanlara dayanan bir beslenme anlayışıdır. Yüzyıllardır kabul edilmiş bir beslenme alışkanlığı olan vejetaryenliği gün geçtikçe daha da fazla kişi benimsiyor. Günümüz dünyasında vejetaryen / vegan beslenen nüfusun bundan 20 yıl öncesine göre %4 daha fazla olması da anket biliminde kanıtlar.
Vejetaryen beslenme diyet olarak görüldüğü zaman, üç tip vejetaryen beslenme çeşidi vardır. Bunlar: vegan diyet, lakto vejetaryen diyet ve lakto-ovo vejetaryenlerdir.
Vegan diyeti uygulayan kişiler hiçbir şekilde hayvan kaynaklı madde yemezler. Hayvan kaynaklı maddelerin yanı sıra peynir altı suyu tozu gibi daha spesifik içerikleri de reddederler.
Lakto vejetaryenler: Laktoz , yani isminden de anlaşılacağı üzere (laktoz: süt karbonhidratı) hayvan kaynaklı süt ve süt ürünlerini tüketirler. Ancak yumurta ve et tüketmezler.
Ovo vejetaryenler: Bitkisel besinlerin yanı sıra yumurta da tüketirler; ancak et ve süt ürünlerini tüketmezler.
Lakto-ovo vejetaryenler: Bitkisel besinler ile birlikte beslenmelerinin büyük çoğunluğunu yumurta ve sütü de katarlar. Fakat hiçbir şekilde et tüketmezler ve beslenme alışkanlıklarında kümes hayvanları ve balık da yer almaz. Günümüzde özellikle etik açıdan vejetaryen olanların büyük bir çoğunluğu uygulaması da kolay olduğundan lakto-ovo vejetaryendir.