Günlük yaşamın tüm yorgunluğu ve stresinden sonra yatağınıza uzanıp mışıl mışıl uyumanın keyfine varmak en ideal dinlenmedir. Fakat bu dinlenme sırasında fizyolojik ve psikolojik olarak neler yaşanıyor?
Ne Yaşıyoruz?
Uyku sırasında bilinen en temel şey rüyalardır. Rüyalar ile ilgili olarak net bilimsel veriler henüz açıklık kazanmamış olsa da gün içinde ya da bilinçaltında bulunan tüm bilgi, olay, his ve durumların çarpışması olarak ifade edilir. Rüya görme anında göz kapaklarını kapalı olsa bile gözlerinizin hızla hareket ettiğini açıklayan bilim adamları bu durumda beynin görülen rüyaya odaklanması sebebi ile uyanmanın gerçekleşmediğini ifade ediyorlar. Fakat uyurken yaşanan daha birçok farklı olay var.
Uyku 5 temel bölümde incelenip en dip ya da en derin uyku ise Rem olarak ifade edilir. Uyku sırasında yarı ölüyüz tabirinin cevabı se kollar ve bacaklarda yaşanan yarı felç durumunun yanında solunum yolunun daralmasıdır. Bunun yanı sıra annelerin çocuklarına dedikleri uyu da büyü lafı da bilimsel olarak kanıtlanan bir doğruluktadır. Uyku sırasında büyüme, hücre yenilenme yaşanır.
Tüm bunlara ilave edilecek olan ise uykunun en derin kısmında kadın ve erkeklerde görülen cinsel uyarıdır. Kan basıncının artması bu sebepten yaşanır. Diş gıcırdatma, ani patlama sesleri duyma gibi durumlarda yaşanabiliyor. Uykunun insan beynine olan faydası ise temel olan ve gerekli olan bilgilerden gereksizleri uyku sırasında ayıklamasıdır.